![]() |
![]() | Necip Fazyl Kysakürek (1905 - 1983) | ![]() |
![]() |
![]() | ![]() |
Türk Dili Sevdalısı
![]() |
![]() |
Necip Fazıl Kısakürek'in EDEBİYAT MAHKEMELERİ kitabından
DİL RAPORLARI: "Zavallı Türkçe" ve "Dil Laboratuarından" ana başlıkları altında bir taraftan lisana dair ölçüler verilirken, diğer taraftan, "teşhis"le birlikte, Türk dilinin içine sürüklendiği kaostan çıkması için çarelerin neler olabileceği üstünde duruluyor. |
|||||||||||
_________________ O?uzsoylu, Kayyboylu Türkmenim.
|
![]() |
![]() | ![]() |
Türk Dili Sevdalısı
![]() |
![]() |
Necip Fazyl Kysakürek adynyn geçti?i her yerde çok bilinen ve artyk bir çok etkinlikte mutlak okunan SAKARYA ?iirini buraya da ekleyelim. Ben bu ?iiri güzel sesli birinden dinledi?im zaman çok etkileniyorum. ?u syralar YENYÇA? televizyonunda da syk syk ekrana geliyor.
SAKARYA Ynsan bu, su misali, kyvrym kyvrym akar ya: Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya. Su iner yoku?lardan, hep basamak basamak; Benimse alyn yazym, yoku?larda susamak. Her ?ey akar, su, tarih, yyldyz, insan ve fikir: Oluklar çift, birinden nur akar, birinden kir. Aky?ta demetlenmi?, büyük, küçük, kainat: ?u çykan buluta bak, bu inen suya inat! Fakat Sakarya ba?ka, yoku? mu çykyyor ne? Kur?undan bir yük binmi?, köpükten gövdesine: Çatlyyor, yyrtynyyor yoku?u sökmek için. Hey Sakarya, kim demi? suya vurulmaz perçin? Rabb'im isterse, sular büklüm büklüm burulur. Syrtyna Sakarya'nyn, Türk tarihi vurulur. Eyvah, eyvah, Sakarya'm, sana my dü?tü bu yük? Bu dâvâ hor, bu dâvâ öksüz, bu dâvâ büyük!.. Ne a?yr imtihandyr, ba?yndaki Sakarya! Binbir ba?ly kartaly nasyl ta?yr kanarya? Ynsandyr sanyyordum mukaddes yüke hamal; Hamallyk ki, sonunda, ne rütbe var, ne de mal, Yalnyz acy bir lokma, zehirle pi?mi? a?tan: Ve ayrylyk, anneden, vatandan, arkada?tan! ?imdi dövün Sakarya, dövünmek vakti bu ân; Kehke?anlara kaçmy? eski güne?leri an! Hani Yunus Emre ki, kyyynda geziyordu? Hani ardyna çil çil kubbeler serpen ordu? Nerede karde?lerin, cömert Nil, ye?il Tuna? Giden ?anly akyncy, ne gün döner yurduna? Mermerlerin nabzynda hâlâ çarpar my tekbir? Bulur mu deli rüzgâr o sedayy: Allah bir! Bütün bunlar sendedir, bu girift bilmeceler; Sakarya, kandillere katran döktü geceler. Vicdan azabyna e? kayna kayna Sakarya. Öz yurdunda garipsin, öz vatanynda parya! Ynsan üç be? damla kan, yrmak üç be? damla su: Bir hayata çattyk ki, hayata kurmu? pusu. Geldi ölümlü yalan, gitti ölümsüz gerçek: Siz, hayat süren le?ler, sizi kim diriltecek? Kafda?yny assalar, belki çeker de bir kyl! Bu ifritten sualin, kylyny çekmez akyl! Sakarya, saf çocu?u, mâsum Anadolu'nun, Divanesi ikimiz kaldyk Allah yolunun! Sen ve ben, gözya?yyle yslanmy? hamurdanyz; Rengimize baksynlar, kandan ve çamurdanyz! Akrebin kyskacynda yo?urmu? bizi kader; Aldyrma, böyle gelmi?, bu dünya böyle gider! Bana kefendir yatak, sana tabuttur havuz: Sen kyvryl, ben gideyim, Son Peygamber kylavuz! Yol onun, varlyk onun, gerisi hep angarya: Yüzüstü çok süründün, aya?a kalk, Sakarya! NECYP FAZIL KISAKÜREK |
|||||||||||
_________________ O?uzsoylu, Kayyboylu Türkmenim.
|
![]() |
![]() | Necip Fazıl Kısakürek (1905 - 1983) | ![]() |
|
||
![]() |
![]() |
Gücünü phpBB
Yazılımından Alır.
Arayüz Morpheus Destek canver.net & yigini
İçerik© DİLİMİZİ KORUYALIM, ONA SAHİP ÇIKALIM

Arayüz Morpheus Destek canver.net & yigini